NASLOVNICA
O NAMA
AKTIVNOSTI
DVORANA
PROGRAM
REKREACIJA
TAEKWONDO
POVEZNICE
FOTO/VIDEO
FACEBOOK
INSTAGRAM

+385 91 516 0027

tkdkapelscak@gmail.com

info@tkdkapelscak.combatsport.hr

Stubičke Toplice 4924
Viktora Šipeka 16

OIB:24909928955

IBAN:HR1223600001101998336


 

 

 

POVIJEST TAEKWONDO-a Prvi počeci borenja u Koreji mogu se pronaći oko 300. godine na zidnim muralima. Kao oblik borenja u to doba spominje se ssirum i nakon toga taekkyon. Kroz srednji vijek borilačke vještine održavaju se kao i u svim ostalim dijelovima svijeta zbog potrebe obrane kraljevstva te čestih ratova. U Koreji se javljaju dvije jake ratničke skupine Hwarang i Sonbae, jer sama Koreja podijeljena je na tri kraljevine. Za vrijeme japanske okupacije Koreje od 1901.-1945. Japanci pokušavaju uništiti svaki oblik borilačkih vještina, međutim one se prenose s koljena na koljeno u obiteljima(kwanovi), te se tako održavaju u životu kroz taj dugi i teški period za korejski narod. Kako sve borilačke vještine doživljavaju procvat nakon prestanka okupacije 1945. tako se javlja i ideja o nastanku novih i modernijih borilačkih vještina u Koreji, među kojima je i Taekwondo. Osnivač modernog taekwondoa je južnokorejski general Choi Hong Hi. Svoj procvat taekwondo doživljava 60-ih godina 20.st izlaskom iz Koreje i prezentacijom po svijetu. U Hrvatsku stiže 1968. pod imenom KOREJSKI KARATE. 1973. godine dijeli se na dvije svjetske federacije WTF i ITF. ( U današnje vrijeme dolazi do ponovnog susreta WT olimpijski Taekwondo i ITF tradicionalni Taekwondo federacija u cilju zajedničkog djelovanja.

FORME / POOMSAE / TEUL unaprijed određeni niz pokreta koji se koriste za uvježbavanje tehnika samoobrane i slobodne borbe. Održavaju se i natjecanja u cilju točnog i tehnički ispravnog izvođenja određenih formi.  

  poomsae   teul

SPORTSKA BORBA / KYORUGI / MATSEOGI  prepoznati oblik natjecanja i kao olimpijski sport (kyorugi) ili tradicionalni sparing ( matseogi). Natjecatelji nastoje osvojiti bodove tehnikama udaraca u tijelo i glavu poštivajući propisana pravila uz korištenje zaštite.

    kyorugi     matseogi

SAMOOBRANA-HOSINSUL
Ima karakter praktične primjene u svakodnevnom životu, osobito kod opasnih zanimanja- vojska, policija, zaštitarske službe. Sve češće se javlja potreba za vježbanjem samoobrane i kod običnih ljudi osobito ženske populacije.

hosinsul   

LOMLJENJE TVRDIH PREDMETA KYUKPA
potjeće kao disciplina još iz srednjeg vijeka, vojnici su uvježbavali probojnost udarca nogom i rukom na drvenim oklopima svojih protivnika. Danas se kyukpa koristi kao dio polaganja za crne pojaseve DAN-ove i razvija se u smjeru atraktivnih prikaza Demo timova Taekwondoa.

kyukpa

PRO TAEKWONDO

       

 Copyright © 2010 TAE KWON DO KAPELŠČAK