NASLOVNICA

O NAMA

PROGRAM

REKREACIJA

AKTIVNOSTI

FOTO/VIDEO

DVORANA

POVEZNICE

TAEKWONDO

FACEBOOK

INSTAGRAM

+385 91 516 0027


tkdkapelscak@gmail.com

info@tkdkapelscak.combatsport.hr

   


TAEKWONDO  je moderna korejska borilačka vještina, ali i moderni OLIMPIJSKI BORILAČKI SPORT. Može se podijeliti u nekoliko dijelova, a to su: borbeni, tehnički (samoobrane i forme) te lomljenje tvrdih predmeta.

FORME/POOMSAE
  su unaprijed određeni niz pokreta koji se koristi za uvježbavanje tehnike za samoobranu i slobodnu borbu. Kako za borbu, tako se i za forme održavaju natjecanja na kojem je cilj točno i tehnički ispravno izvesti određenu formu, a suci potom daju ocjenu za izvedenu formu. Postoje natjecanja u tradicionalnim i kreativnim formama.

BORBENI DIO 
je dobro poznat zbog sportskog oblika natjecanja kao olimpijski sport. Natjecatelji u borbi nastoje osvojiti bodove udarcima u tijelo ili glavu, poštivajući određena propisana pravila sportske borbe .
LOMLJENJE TVRDIH PREDMETA - KYUKPA 
Uvježbavanje ovih tehnika koristi s
e zbog jačanja udarnih površina te vježbanja snage udaraca. Potječe još iz srednjeg vijeka kada su vojnici trenirali probojnost udaraca nogom i rukom kroz drvene oklope na svojim protivnicima. Danas se kyukpa razvija i u smjeru atraktivnih demonstracija Taekwondo sporta i prepoznatljiva je po atraktivnim skokovima vježbaća.
SAMOOBRANA - HOSINSOOL  ima karakter te praktičnu primjenu u svakodnevnom životu, osobito kod opasnih zanimanja kao što su policija, vojska, zaštitarske službe i sl. Nažalost, sve češće javlja se potreba za korištenjem samoobrane i kod običnih ljudi, osobito ženske populacije.
 
    POVIJEST TAEKWONDO-a Prvi počeci borenja u Koreji mogu se pronaći oko 300. godine na zidnim muralima. Kao oblik borenja u to doba spominje se ssirum i nakon toga taekkyon. Kroz srednji vijek borilačke vještine održavaju se kao i u svim ostalim dijelovima svijeta zbog potrebe obrane kraljevstva te čestih ratova. U Koreji se javljaju dvije jake ratničke skupine Hwarang i Sonbae, jer sama Koreja podijeljena je na tri kraljevine. Za vrijeme japanske okupacije Koreje od 1901.-1945. Japanci pokušavaju uništiti svaki oblik borilačkih vještina, međutim one se prenose s koljena na koljeno u obiteljima(kwanovi), te se tako održavaju u životu kroz taj dugi i teški period za korejski narod. Kako sve borilačke vještine doživljavaju procvat nakon prestanka okupacije 1945. tako se javlja i ideja o nastanku novih i modernijih borilačkih vještina u Koreji, među kojima je i Taekwondo. Osnivač modernog taekwondoa je južnokorejski general Choi Hong Hi. Svoj procvat taekwondo doživljava 60-ih godina 20.st izlaskom iz Koreje i prezentacijom po svijetu. U Hrvatsku stiže 1968. pod imenom KOREJSKI KARATE. 1973. godine dijeli se na dvije svjetske federacije WTF i ITF. ITF (Sjeverna Koreja) lagano zamire dok se WTF (Južna Koreja) danas trenira u 189 zemalja svijeta. 1988. na Olimpijskim igrama u Seoulu, Južna Koreja, promovira se kao olimpijski šport što i službeno postaje 2000. godine na Olimpijadi u Sydneyju. Nakon Olimpijade u Pekingu 2008. godine, Hrvatska postaje poznata u svijetu po dvije olimpijske medalje u taekwondou(WTF). U današnje vrijeme dolazi do ponovnog susreta WTF i ITF ( Wiena ) federacija u cilju zajedničkog djelovanja.
                                                                     WIKIPEDIJA - LINK
       

 Copyright © 2010 TAE KWON DO KAPELŠČAK