TAEKWONDO KAPELŠČAK.........SPORT........REKREACIJA

NASLOVNICA   O NAMA   PROGRAM   TAEKWONDO   REKREACIJA   AKTIVNOSTI   FOTO/VIDEO   DVORANA   POVEZNICE   FACEBOOK
INSTAGRAM   KONTAKT; +385 91 516 0027   E-mail; tkdkapelscak@gmail.com     info@tkdkapelscak.combatsport.hr 


Pobjednik je svatko tko se uključi u redovito vježbanje.
Hoće li kroz vježbu ili trening unaprijediti svoje zdravlje ili postati olimpijski pobjednik, nije presudno.TAEKWONDO UKRATKO
TAEKWONDO je moderna korejska borilačka vještina, ali i moderni OLIMPIJSKI BORILAČKI SPORT. Može se podijeliti u nekoliko dijelova, a to su: borbeni, tehnički (samoobrane i forme) te lomljenje tvrdih predmeta.
BORBENI DIO je dobro poznat zbog sportskog oblika natjecanja kao olimpijski sport. Natjecatelji u borbi nastoje osvojiti bodove udarcima u tijelo ili glavu, poštivajući nekoliko jednostavnih pravila.
FORME - POOMSAE su unaprijed određeni niz pokreta koji se koristi za uvježbavanje tehnike za samoobranu i slobodnu borbu. Kako za borbu, tako se i za forme održavaju natjecanja na kojem je cilj točno i tehnički ispravno izvesti određenu formu, a suci potom daju ocjenu za izvedenu formu.
SAMOOBRANA - HOSINSOOL  ima karakter te praktičnu primjenu u svakodnevnom životu, osobito kod opasnih zanimanja kao što su policija, vojska, zaštitarske službe i sl. Nažalost, sve češće javlja se potreba za korištenjem samoobrane i kod običnih ljudi, osobito ženske populacije.
LOMLJENJE TVRDIH PREDMETA - KYUKPA se trenira zbog jačanja udarnih površina te vježbanje snage udarca. Potječe još iz srednjeg vijeka kada su vojnici trenirali probojnost udaraca nogom i rukom kroz drvene oklope na svojim protivnicima.

POVIJEST TAEKWONDO-a
Prvi počeci borenja u Koreji mogu se pronaći oko 300. godine na zidnim muralima. Kao oblik borenja u to doba spominje se ssirum i nakon toga taekkyon. Kroz srednji vijek borilačke vještine održavaju se kao i u svim ostalim dijelovima svijeta zbog potrebe obrane kraljevstva te čestih ratova. U Koreji se javljaju dvije jake ratničke skupine Hwarang i Sonbae, jer sama Koreja podijeljena je na tri kraljevine. Za vrijeme japanske okupacije Koreje od 1901.-1945. Japanci pokušavaju uništiti svaki oblik borilačkih vještina, međutim one se prenose s koljena na koljeno u obiteljima, te se tako održavaju u životu kroz taj dugi i teški period za korejski narod. Kako sve borilačke vještine doživljavaju procvat nakon prestanka okupacije 1945. Tako se javlja i ideja o nastanku novih i modernijih borilačkih vještina u Koreji, među kojima je i taekwondo. Osnivač modernog taekwondoa je južnokorejski general Choi Hong Hi. Svoj procvat taekwondo doživljava 60-ih godina 20.st izlaskom iz Koreje i prezentacijom po svijetu. U Hrvatsku stiže 1968. pod imenom KOREJSKI KARATE. 1973. godine dijeli se na dvije svjetske federacije WTF i ITF. ITF (Sjeverna Koreja) lagano zamire dok se WTF (Južna Koreja) danas trenira u 189 zemalja svijeta. 1988. na Olimpijskim igrama u Seoulu, Južna Koreja, promovira se kao olimpijski šport što i službeno postaje 2000. godine na Olimpijadi u Sydneyju. Nakon Olimpijade u Pekingu 2008. godine, Hrvatska postaje poznata u svijetu po dvije olimpijske medalje u taekwondou.
WIKIPEDIJA - LINK
         

 

 

Copyright © 2010 TAE KWON DO KAPELŠČAK